Teleurstelling

Teleurstelling

Het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt.
– John Lennon

Deze woorden zei John Lennon ongeveer vijftig jaar geleden. Deze zomer  zijn ze op mij van toepassing…

Plannen
Mijn plannen zijn zo leuk:  ik ga een week fietsen, in mijn eentje. Vanaf mijn huis naar Enschede en terug. Via Lange-afstand Fietsroutes, om precies te zijn LF-routes 14 en 9.  Alles is geregeld: de routes zijn duidelijk, overnachtingen geregeld en ik heb voldoende proviand voor onderweg.

Laat het avontuur maar beginnen!

Avontuur
Drie dagen geniet ik van bossen, zonnebloemen, paarse heide en hunebedden.  Ik fiets door gehuchten met bijzondere namen (heb jij wel eens van Schimmelarij gehoord?), door gezellige dorpjes en langs oude landgoederen. Onderweg ontmoet ik vriendelijke en behulpzame onbekenden en overnachten doe ik onder andere bij gastvrije Vrienden op de Fiets.

Dan is het woensdagmiddag, na een lange lunchpauze onder verkoelende bomen en naast een watervalletje stap ik uitgerust op de fiets. De laatste loodjes… nog zo’n 25 kilometer te gaan. Met een big smile trap ik door het Twentse land. Trots op mezelf en genietend van de omgeving. Enschede, ik kom eraan!

Maar eerst nog door de Lutte. Daar twijfel ik of ik een terrasje zal pakken of toch maar door fiets. Het wordt het laatste…
Tractor
Vlak na het dorp kom ik op een brede zandweg, Daar rijd een tractor voor me, langzaam. Daardoor moet ook ik vaart minderen. Dan ineens remt de tractor  helemaal af.
Dat zie ik niet aankomen en ik val stil. Het is beter om af te stappen. Maar dan gaat het mis. De zandweg is schuin aflopend en daardoor mis ik grond onder mijn voet. En mijn volgepakte fiets is niet te houden. Het gaat razendsnel. 
Rotboer
Daar lig ik dan in de berm, met mijn fiets bovenop me. Helemaal verbouwereerd. En mijn enkel doet pijn. Even blijf ik liggen om op adem te komen. Ondertussen hoop ik dat de boer me te hulp zal komen.
Maar…
Het blijft stil vanaf het weiland. Daar staat de tractor inmiddels stil.
Geen ‘Kan ik je helpen? of ‘Gaat het?’ Helemaal niks. Het schiet door me heen dat hij me misschien niet heeft gezien.  Maar dat kan ik me niet voorstellen. Het blijft stil en dat maakt me boos. Dit kan toch niet waar zijn? Hij moet het toch hebben gezien? Waarom biedt hij me geen hulp?

‘Rotboer!’  zeg ik in gedachten en nog meer verwensingen komen in me op.  Vrijwel meteen daarna verman ik me. ‘Laat je niet gek maken, Margriet! Kom op je kunt het zelf!’ Overeind komen lukt me met moeite… mijn fiets is zwaar en de pijn in mijn enkel, onderbeen en schouder helpt ook niet mee. Daardoor én van de spanning ril ik. Mijn fiets is in orde, maar over mezelf twijfel ik. Als er vanaf het weiland nog steeds geen hulp geboden wordt, besluit ik weg te willen. Meteen stap ik op de fiets, om er meteen als een speer vandoor te gaan.

Als de tractor uit zicht is biggelen tranen over mijn wangen… van de pijn én het gedrag van de boer. Het laatste stelt me teleur en ik begrijp het niet. Hij had me toch kunnen helpen of op z’n minst vragen hoe het met me ging?

Hulp
Mijn enkel heeft verzorging nodig. Gelukkig tref ik bij het eerste huis dat ik tegenkom behulpzame mensen. Bij hun kan ik mijn enkel koelen en zelf even bijkomen.

Rotboerpad
Daarna weer door.  Dat moet wel. Het eindpunt is in zicht en wat kan ik anders? Als ik ongeveer 10 minuutjes op de fiets zit kom ik bij een paadje met een bijzondere naam: Rotboerpad. Dit kan niet waar zijn! Wat een grap! Naast het pad staat een boerderij. ‘Daar moet die boer wonen, dat kan niet anders.’ denk ik. Grinnikend fiets ik verder… toeval? Of een grapje van het universum? 
Uiteindelijk kom ik na een paar uurtjes bij het hotel waar ik zal overnachten. Als ik daar afstap merk ik meteen dat het niet goed is. Ik kan bijna niet op mijn voet staan.  Op dat moment weet ik dat wat me is overkomen, de rest van mijn vakantieplannen in rook doet opgaan.
Keuze
Echt balen en wat voel ik me teleurgesteld. Er staan nog hele leuke dingen op de planning.  Even overweeg ik om dan maar naar huis te gaan en in de week erop weer te gaan werken, maar vrijwel direct denk ik daar heel anders over. Laat ik het beste maken van deze verplichte rust. Dat gaat me lukken.Nog twee dagen blijf ik in het hotel en ik geniet op het terras aan het water van het uitzicht, lekker eten, de mensen om me heen en een goed boek. Mijn plannen vielen onverwachts in duigen en dat vond ik zeker niet fijn. Tegelijk had ik de keus hoe hiermee om te gaan…

Waar zou jij voor kiezen?

.

De foto’s bij deze blog heb ik gemaakt met mijn Iphone. De kwaliteit is anders dan je van me gewend bent.

6 antwoorden op “Teleurstelling”

 1. Oh geweldig Rotboerpad 🤣

  Wel bijzonder dat hij niet te hulp schoot. Misschien heeft hij je toch niet gezien of stond je zo vlot weer op dat hij dacht die redt zich wel. Dan nog geen gentleman.

  Ik ben drie jaar geleden met mijn fiets gevallen, weliswaar in de stad, maar vanuit het niets stond er zo 10 man om me heen.
  Ik had mijn kaak gebroken, heel vervelend, maar… het positieve het heeft tot een blijvend slanker figuur geleid 😊🤩

  1. Jeetje, wat een verhaal Alida. Hopelijk is het met jou en je kaak weer helemaal goed gekomen is? En fijn dat er zoveel mensen meteen om je heen gingen staan. Hopelijk wel om te helpen?!
   Bij mij was er buiten de boer om geen mens in de buurt…

 2. Ach wat naar en ik snap helemaal jou reactie, dat de boer niet reageerde. Hij heeft jou echt wel gezien… naar mannetje 🤔
  Gelukkig staat dit op zich, je fietste door en er waren andere mensen die je geholpen hebben. In het hotel wist je dat het niet goed zat met je enkel….

  Idd soms gaat het niet hoe je het in het hoofd hebt. Een andere vakantie dan dat jij in gedachten had. Omschakelen en er het beste van maken. Rust pakken en tijd nemen om te herstellen Margriet.
  Binnenkort kan je je enkel weer belasten en ben je dit snel weer vergeten….
  Succes 🍀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *