Perspectief

Perspectief

Hoe je de waarheid ziet, hangt af van de plaats die je in het leven inneemt.
– een Soefiemeester

Omgaan met verschillen
Een Soefiemeester ging eens met negen leerlingen een ochtendwandeling maken, terwijl het nevelig was en er dauw lag. Na enige tijd brak de zon door. Dauwdruppels schitterden dat het een lieve lust was. Bij een grote druppel liet de meester halt houden.

Hij schaarde zijn leerlingen zo rondom de druppel dat de zon erop bleef schijnen. Toen vroeg hij zijn leerlingen welke kleur de druppel had. ‘Zilverwit’, zei de eerste. ‘Oranje’, de tweede. ‘Geel’, zei de derde. De vierde riep: ‘Paars.’ ‘Blauw’, de vijfde. ‘Bruin’, de zesde. ‘Groen’, de zevende. ‘Rood’, zei de achtste. En nummer negen zei: ‘Goud.’

Ze waren verbaasd over deze verschillen en aangezien ze er allemaal zeker van waren dat ze het goed hadden, kregen ze bijna ruzie. Daarop liet de meester hen enkele keren van plaats wisselen. En heel langzaam drong het tot de leerlingen door dat zij – ondanks de verschillen in hun waarneming – toch allemaal de waarheid hadden gesproken.

De meester sprak: ‘Hoe je de waarheid ziet, hangt af van de plaats die je in het leven inneemt. Zoals je zonet even een deel van het licht hebt gevonden en dat voor volle waarheid aanzag. Laat je medeleerlingen in volle vrijheid hun eigen weg bewandelen, hun eigen plaats innemen en hun eigen deel van het licht waarnemen.

Je hebt alle waarheden nodig, want alle tezamen vormen zij het werkelijke licht, de volle waarheid. Tot je zelf één van de groten bent geworden en de negen kleuren in één kunt waarnemen, zul je bij iedere wedergeboorte een ander standpunt innemen en de waarheid op een andere manier zien. Wees daarom niet alleen tolerant, want dat is slechts het dulden van een andermans mening, maar wees blij dat er andere meningen zijn.

Zolang jezelf nog niet het volle licht kunt zien, heb je je medeleerlingen nodig om de volle waarheid te leren kennen.’

Bewustwording
Jij maakt vast ook wel eens mee dat mensen die hetzelfde meemaken er toch allemaal een andere mening of gedachte over hebben? En die elkaar graag willen overtuigen van hun waarheid. Hoe is dat voor jou?

Het verbaast mij elke keer weer. Dan luister ik vol verwondering naar wat er gezegd wordt. Soms raak ik zelf ook nog wel eens verzeild in een discussie waarin eigen gelijk de boventoon heeft.

Onlangs las ik bovenstaande tekst. Het raakte me en sprak me aan, omdat ik het een bijzonder mooi en leerzaam verhaal vind. Juist in een tijd waarin verschillen groot lijken. Daarom deel ik ‘m hier graag.

Voor mij zitten er verschillende dingen in die me aanspreken.  Allereerst dat iedereen bij alles zijn of haar eigen ervaringen meeneemt. Ervaringen die ieders kijk op het leven een verschillende kleur geven. Daarnaast laat het me ook zien dat het goed is eens van een ander kant naar (mijn eigen) waarheden te kijken. Hoe waar zijn ze eigenlijk en waar komen ze vandaan? Tenslotte haal ik uit het verhaal dat de combinatie van verschillende waarheden verrijkend is. Mijn waarheid hoeft de waarheid van de ander niet uit te sluiten, maar kan soms zelfs aanvullend of nodig zijn.

Ben benieuwd wat jij eruit haalt. Laat je ‘t me weten?

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *