Dankbaar

Dankbaar

Spaar veel buitengewone genietmomentjes en bewaar ze in een blik…
Dan krijg je een blik vol geluk!

Margriet

Tijdens een dagje shoppen met mijn dochter vind ik in een kringloopwinkel een bijzonder blikje.  ‘Een blik vol geluk’ staat erop. Er zitten voorbedrukte kaartjes in en daarop staan geluksmomentjes.

Het blikje vind ik leuk en mijn dochter zegt ook dat het echt iets voor mij is.
Dus koop ik het. Bij thuiskomst haal ik de voorbedrukte kaartjes eruit en besluit ik het blik te gebruiken voor mijn eigen geluksmomentjes. Die kan ik dan later nog eens terug lezen. Ja, dat ga ik doen.

Oudejaarsavond 2021
Het is oudejaarsavond 2021 en ik zit op de bank. Het blikje staat voor me.
Het afgelopen jaar heb ik het gevuld met heel veel buitengewone genietmomentjes.
Momentjes die me een gelukkig, blij of dankbaar gevoel geven.
Nu ga ik terug in de tijd, terug naar die momentjes.
Ik open het blik én de  briefjes die erin zitten.
Verrast en dankbaar lees ik wat erop staat.

30 januari – Lauwersmeer
Het is zaterdagmiddag en voordat ik bij vrienden op bezoek ga, wandel ik een route door het Lauwersmeergebied. Aan het eind van de wandeling loop ik langs een brede sloot. Aan de overkant lopen een man en vrouw.
Ze turen over het water en wijzen in de verte. Ik ben nieuwsgierig en kijk in de aangewezen richting. De man en vrouw zien me kijken en zeggen dat ze een ijsvogel zien vliegen.

Ik voel me meteen enthousiast. De week ervoor zag ik mijn eerste ijsvogel en dat was buitengewoon genieten. Het zou fantastisch zijn als ik nu alweer eentje spot. En misschien kan vastleggen. Dat zou helemaal geweldig zijn. Ik blijf staan en mijn geduld word beloond. Het ijsvogeltje vliegt langs en strijkt neer aan de waterkant. Wat een schoonheid. Ik geniet intens!

7 maart – Schipborg
Het is zondag 7 maart en ik ben jarig. Op dat moment woon ik alleen, dus geen kinderen die ontbijt op bed brengen, cadeautjes hebben en ´Lang zal ze leven´´ zingen.  Ik mis het en voel me melancholisch en een beetje triest.

Daarom vertrek ik die ochtend vroeg voor een ochtendwandeling in het bos. En terwijl ik nog maar net op pad ben, word ik verrast door een klein vogeltje. Die zit in een boom langs het bospad en zingt daar het hoogste lied. Dat blijft hij doen terwijl ik dichterbij kom. Wauw, wat een verrassing! Zo´n bijzonder en zuiver verjaardagslied is er nog nooit voor me gezongen. Het ontroert me en maakt me blij. Mijn kinderen zingen dan wel niet voor me, dit vogeltje maakt het goed met dit optreden. Die ook nog eens best lang duurt.
Daarna wandel ik opgewekt verder.

20 maart – Norg
Na een wandeling door de bossen van Norg, kom ik weer bij de auto. Deze staat geparkeerd in het centrum van het dorp. Daar zie ik een man met twee kleine meisjes afval verzamelen. De twee meisjes helpen hun vader en hebben er schijnbaar plezier in. Ineens komt de jongste van de twee parmantig naar me toe lopen. Ze heeft een geplukte krokus in haar hand. Ze geeft ‘m aan me en zegt: ‘Speciaal voor jou geplukt… en ik heet Lauren.’

Ik voel me verrast en geraakt door deze Lauren. Wat is ze open en onbevangen. Ze ziet me en wil iets aan me geven. En dat doet ze ook gewoon, zonder verwachting. Ik vind het bijzonder!
Ze kletst nog even met me over haar grote zus en het opruimen van het afval. Daar geniet ze echt van, merk ik. Na een ‘Dahag’ en ‘Ik ga weer verder hoor.’ loopt ze weer naar haar vader en zusje. Ze draait zich nog één keer om en zwaait naar me. Hierna rij ik bemoedigd en opgewekt naar huis.

Veel genietmomentjes
Dit zijn slechts drie van de bijzondere momenten uit 2021. Op die oudejaarsavond  komen er nog veel meer van dit soort momenten voorbij, waar ik vol enthousiasme en met dankbaarheid over zou kunnen schrijven.
Bijvoorbeeld over

 • de vakantie met mijn dochter en haar vriendinnetje
 • een gesprek met een vrouw die het moeilijk vind om alleen op pad te gaan
 • de verwenmomentjes bij Jan en Marga in Friesland
 •  de fiets- en wandelavonturen met mijn zoon
 •  de prachtige zonsopkomsten en -ondergangen
  Mijn blik vol geluk laat me nog een keer genieten van alle mooie momenten
  uit het afgelopen jaar en doet me weer eens beseffen
  hoeveel moois er in mijn leven is.

Die avond heb ik het blik leeggemaakt, tegelijk heb ik mijn hart gevuld met dankbaarheid.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *