Liefde

Liefde

‘Liefde, de kracht die alles overwint.’ – onbekend 

Het is vrijdagmiddag en na een drukke week stap ik het bos in.
Even een frisse neus halen en genieten van de herfstkleuren en
vallende bladeren. Ik loop langs een bankje en zie dat er een tekst op staat.
Van dit soort bankjes word ik blij, omdat ze onverwachts opdoemen en
me telkens verrassen en inspireren.

Nadat ik een paar foto’s gemaakt heb, loop ik verder en
tijdens het wandelen denk ik na over de tekst en over wat liefde voor mij betekent.

Liefdesrelatie
Ik denk terug aan een liefdesrelaties die ik had.
Eerst voelde ik me intens verliefd, gelukkig, blij en warm.
Maar later veranderden die gevoelens in eenzaamheid, verdriet, boosheid,
en teleurstelling, omdat onze communicatie veranderde en we elkaar niet meer écht hoorden en zagen.
Heel langzaam verdween de verbinding tussen ons.
Zo kon de liefde tussen ons omslaan in onverschilligheid en verwijdering.
En werd dat een kracht die zorgde voor enorm verlies, in plaats van overwinning.

Zelfliefde
Eén van de dingen die ik de afgelopen jaren geleerd heb, is hoe wezenlijk het is dat ik van mezelf hou. Pas dan kan ik ook écht van een ander houden.

Het begint dus bij zelfliefde. Nee, dat is niet egoïstisch. Dat is essentieel.
De relatie met mezelf is de allerbelangrijkste relatie is die er is.
En dat betekent voor mij dat ik mezelf serieus neem en weet wat ik waardevol vind en waar ik energie van krijg. Daar besteed ik tijd en aandacht aan.
Ook is het belangrijk dat ik weet wat er in me leeft en
d
aarom sta ik regelmatig stil bij wat ik voel. 

De relatie met mezelf is sterker geworden en heeft zich verdiept.
Daardoor ben ik meer in balans en ervaar ik meer rust en vertrouwen.
Uiteindelijk heeft het er ook voor gezorgd dat
mijn relaties met anderen zijn verdiept.
De vriendschappen die ik heb zijn echter en opener.

Happy stone
Al mijmerend heb ik een rondje gelopen.
Als ik terugkom bij het bankje valt mijn oog op een steentje.
Die lag er volgens mij net nog niet.
Op de steen zijn twee hartjes getekend met een streep ertussen.

Ruimte
Wauw, wat symbolisch, want gaat dit nou niet over de ideale relatie?
Of dat nu een liefdesrelatie is of een andere relatie, dat maakt niet uit.
Liefde voor jezelf los van liefde voor de ander.
Mét respect voor de ruimte die jezelf nodig hebt en die de ander nodig heeft.
Als liefde er zo uit ziet geloof ik zeker dat het kracht heeft die alles overwint.

Ben benieuwd wat er in jou opkomt als je deze tekst leest.
Laat het me hier onder weten.

Blije groet,
Margriet

4 antwoorden op “Liefde”

 1. Ik heb je verhaal nu 2 keer gelezen. Heel bijzondere inzicht. Ik moest ook gelijk denken aan een gedeelte in de bijbel. Weet niet of je daar bekent mee bent. Maar daar staat ook wat liefde inhoud en kan doen, of liever gezegt wat liefde doet. En als je dat op je in laat werken zie je pas goed hoe wezenlijk liefde in het leven van een mens is. Wat Zou deze wereld er anders uit zien als iedereen iets van de liefde zou

  De liefde is geduldig, zij is vriendelijk, de liefde is niet jaloers, de liefde pronkt niet, zij doet niet gewichtig, zij handelt niet ongepast, zij zoekt niet haar eigen belang, zij wordt niet verbitterd, zij denkt geen kwaad, zij verblijdt zich niet over de ongerechtigheid, maar verheugt zich over de waarheid, zij bedekt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen, zij verdraagt alle dingen. De liefde vergaat nooit.
  1 Korinthe 13:4‭-‬7 HSV

  Veel liefs
  John.

  1. Dag John,
   Bedankt voor je reactie!
   Wat de bijbel betreft: daar ben ik wel bekend mee o.a. vanuit mijn jeugd. De tekst die je schrijft komt me dus wel bekend voor. Mooie en inspirerende tekst! Dank je voor het delen.
   Ben het met je eens: als iedereen iets van die liefde had én uitstraalde zou de wereld er heel anders uitzien. Maar tot het zover is begint een betere wereld altijd bij onszelf 🙂

   Hartelijke groet,
   Margriet

 2. Liefde is best wel vaak een zwaar woord. Velen zijn hun hele bestaan op zoek naar de “liefde van hun leven” terwijl je je hele leven omringt wordt door liefde. Als de grote liefde niet komt of juist wel maar verloren wordt, kan het begrip liefde een zware betekenis krijgen.
  Ook voor mij is zelfliefde heel belangrijk. Mijzelf verzorgen en vergeven. Mijzelf opbeuren als het wat minder gaat. Trots zijn op mijzelf hoort daar ook bij. Zelfliefde is misschien wel de belangrijkste vorm van liefde. De start van het kunnen geven van liefde aan een ander.

  De Vlamingen zeggen “ik zie je graag” ipv “ik hou van jou”. Ik vind dat zo mooi! Iemand of iets graag zien!
  Liefde, het graag zien, zit in de grote liefde maar ook in het kusje op de zere knie, voor de kleine pijntjes.
  In de bomen, in de vogels, in de wolken, in de geur van pas gemaaid gras.
  En in jouw blogs Margriet, ook daar spat het-graag-zien vanaf.

  Ach de liefde, “liefde komt vanzelf” (luister maar naar zanger Frank Vander Linden) 😉

  1. Dank je wel voor je reactie, Alette. Wat een mooie woorden en inspirerende aanvulling. Mooi dat je schrijft dat zelfliefde de start is van het kunnen geven van liefde aan de ander. Dat geloof ik ook. Jullie ‘Ik zie je graag’ neem ik mee 🙂 Daar zit wat mij betreft ook een diepere lading in!
   En dat lied van Frank Vander Linden ga ik meteen luisteren en ik laat je weten wat het met me doet.

   Voor nu een fijne dag,
   Margriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *